Debatt
Et grønnere arbeidsliv – hvem tar utfordringen?
André Kjernsli
Saken oppsummert
Vestfold HK mener det er mulig å få til en grønn omstilling i varehandelen uten at det går på bekostning av arbeidsplassene.
Det finnes ikke jobber på en død planet. En sannhet som har blitt poengtert i årevis, men likevel skjer det lite når det gjelder å sette i gang tiltak som kan bidra til å gjøre fremtidsutsiktene lysere. Vi er milevis unna å nå klimamålene, omstillingen til et grønnere arbeidsliv går i sneglefart.
I varehandelen merker vi at jobbene er i fare. Stadig oftere står våre tillitsvalgte i situasjoner der de må forholde seg til nedbemanning og kutt i lønnsbudsjetter. Samtidig så har vi fremdeles et samfunn som er selve symbolet på overforbruk. Våre medlemmer er paradoksalt nok en del av bidraget til dette samfunnet, det er deres jobb å selge varene. De er avhengig av salg og omsetning for å bevare jobbene. Det er blitt en etablert sannhet at det å bidra til mindre forbruk og et grønnere arbeidsliv går på kompromiss med tryggheten på jobb.
Men trenger det være sånn?
I Vestfold Handel og Kontor mener vi nei. Det trenger ikke det.
Vi utfordrer i stedet våre myndigheter og de politiske partiene til å bidra til å finne løsninger der vi kan kutte i overforbruk, gjøre arbeidsplasser grønnere og samtidig bevare jobbene.
Grønnere energi, grønnere transport og grønnere produksjon er alle tiltak som vil bidra til å redde både klima, miljø og natur. Kombiner dette med gode løsninger på avfallshåndtering og bedre tilgjengelighet på gode og bærekraftige materialer så har vi kommet langt på vei. Flere bedrifter er også åpne for å tilby reparasjon av produkter, samt videresalg av brukte varer. En justering av regelverk vil kunne gjøre dette både lønnsomt og attraktivt.
Våre medlemmer jobber i bransjer der det allerede kreves en kontinuerlig omstillingsevne. Ved å sikre etterutdanning og omskolering for alle ansatte som har behov for det, vil de være rustet til å sette seg inn i nye arbeidsoppgaver som drar alle bedrifter i en grønnere retning.
Det kreves politisk vilje og handlekraft for at dette skal være realistisk. Det må subsidier og lovendringer på bordet, og myndighetene må tørre å stille krav til spesielt de største bedriftene. I Vestfold HK er vi sikre på at dersom vi bruker kraften som ligger i trepartssamarbeidet så vil ikke en grønn omstilling av våre bransjer gå på bekostning av arbeidsplassene. Det vil skape flere.
Spørsmålet er om våre politikere er villig til å ta utfordringen?
Debattinnlegget ble først publisert i Østlandets Blad.
Flere saker
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin
30 ansatte har mistet jobben i Norsk Folkehjelp
Morten Hermansen er glad for at han slipper en runde i lagmannsretten.
Brian Cliff Olguin
Morten får beholde jobben. Arbeidsgiver dropper anken
Unge og midlertidige ansatte i reiseliv og servering er særlig utsatt for seksuell trakassering, ifølge Arbeidstilsynet.
Lina Winge (illustrasjonsbilde)
Sommervikarer har høyere risiko for å bli seksuelt trakassert
En større andel av befolkningen er nå arbeidsledige.
Beate Oma Dahle / NTB
Arbeidsledigheten øker mest blant de unge
– Et søndagsåpent samfunn er dårlig for de ansatte, for klimaet og for frivilligheten, sier Christopher Beckham.
Brian Cliff Olguin