Søndagsåpne butikker
Kommunene må få bestemme over søndagsåpne butikker, mener Høyre.
Lokale folkevalgte kjenner sitt lokalsamfunn best. Derfor vil Høyre at kommunene skal bestemme om de vil ha søndagsåpne butikker. Det avviser regjeringen kategorisk.
LOKALT: Hadde Høyre fått det som de ønsker, ville kommunene bestemt om butikkene var åpne på søndager eller ei.
Brian Cliff Olguin
helge@lomedia.no
Spørsmålet om søndagsåpne butikker ble en het sak i høstens lokale valgkamp. Etter valget har Høyre overtatt ordførerkontoret i mange kommuner. Det har skapt bekymring blant annet i LO-forbundet Handel og Kontor for mer søndagsåpning av butikker.
1 av 3 kommuner har allerede søndagsåpne butikker, ifølge en kartlegging som HK-Nytt har gjort.
Regjeringen har imidlertid ingen planer om å fremme forslag om at kommunene selv skal kunne avgjøre hva som skal regnes som et typisk turiststed.
Må være turiststed
I dag er kravet for å tillate søndagsåpne butikker at du er et såkalt «turiststed», ifølge helligdagsloven. Det er Statsforvalteren som avgjør hvilke steder som kan regnes som turiststeder.
Høyre vil at kommunene selv skal kunne bestemme dette. I et skriftlig spørsmål til kommunal- og distriktsministeren spør stortingsrepresentant for Høyre, Mari Holm Lønseth, om regjeringen vil fremme forslag om at kommunene selv skal kunne avgjøre hva som regnes som turiststed.
– Lokale folkevalgte kjenner sitt lokalsamfunn best. De er godt skikket til å ta beslutninger til det beste for folk og næringsliv, og gjøre gode avveininger av ulike hensyn. Derfor bør mer makt og myndighet flyttes til kommunene, skriver Lønseth i begrunnelsen for spørsmålet.
MYE LEST: Voss kan bli søndagsåpent. Det misliker småbarnsmor og butikkmedarbeider Ingeborg
Kategorisk nei
Det er barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) som har svart på spørsmålet. Hun har ansvar for helligdagsloven.
Toppe viser blant annet til Hurdalsplattformen, som slår fast at regjeringa vil «holde fast på dagens regelverk for søndagsåpne butikker.» Det mener statsråden det er gode grunner for.
– Å flytte myndigheten etter loven om helligdagsfred fra Statsforvalteren til kommunene, vil innebære at kommunene vil kunne gi dispensasjon fra avgrensingene loven setter for åpningstidene til faste utsalgssteder på søn- og helligdager, skriver Toppe i sitt svar.
Hun mener en slik endring vil innebære en liberalisering av loven om helligdagsfred.
Et utvalg som utredet konsekvensene av dette i 2017, avviste å flytte myndigheten fra Statsforvalter til kommunene grunnet det de kaller konkurransevridende effekter av lokalt fastsatte regler som varierer mellom kommunene.
IMOT: Kjersti Toppe vil ikke liberalisere loven om stengte butikker på søndager og helligdager.
Jonas Fagereng Jacobsen
Uthuler vernet
– Selv om økt kommunalt selvstyre i seg selv vil være et gode fordi det gjør at avgjørelser blir tatt nærmere folk, vil en slik liberalisering uthule vernet som de nasjonale reglene er ment å gi. Derfor bør det ikke bli for mange typiske turiststeder rundt omkring, svarer Toppe.
Forbudet mot at faste utsalgssteder har åpent på søndager, verner om en viktig norsk tradisjon om at søndager og helligdager er annerledesdager som kan brukes til andre ting enn å arbeide, mener Kjersti Toppe.
IKKE GÅ GLIPP AV DENNE: I Larvik har tre matbutikker ulovlig søndagsåpent. Nå ber Statsforvalteren kommunen forklare seg
Flere saker
TILLITSVALGT: William Archer (25) jobber som selger i dataavdelingen til Elkjøp på Glasmagasinet i Oslo. I juni fikk de ansatte på plass en tariffavtale, og han ble tillitsvalgt.
Brian Cliff Olguin
Slik fikk William og kollegene på Elkjøp større stillinger
Per Flakstad og Vidar Eriksen (t.h) har sett med skrått blikk på arbeiderbevegelsens historie med en tegneseriebok.
Sissel M. Rasmussen
For første gang fortelles norsk arbeiderhistorie som tegneserie
Lisbeth lader børse og batterier på rypejakt
– Skal vi bli enige om en utredning, betinger det at sykelønnsordningen fredes, sier LO-nestleder Steinar Krogstad
Kasper Holgersen
LO åpner for utredning av sykelønn hvis IA-avtale signeres
Ryggen til forbundsleder Christopher Beckham sammen med forhandlingsdelegasjonen til HK.
Brian Cliff Olguin
Det kan bli streik for lønna til 1.300 ansatte i arbeiderbevegelsen
Seniorbefolkningen, eller de 55 år og over, utgjør nær en tredjedel av landets befolkning.
Berit Roald / NTB