Jobben min
– Jeg elsker å skrive
Hvem: Dag Grønnestad Hvor: Vigmostad & Bjørke
VARIERT HVERDAG: Å jobbe med årboka utgjør en tredjedel av jobben til Dag Grønnestad. Han er også forlagsredaktør for andre utgivelser.
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
katharina@lomedia.no
Jeg har fått et nytt oppdrag der jeg skal være redaktør og forfatter av årbokklassikeren «Hvem, hva, hvor» som kommer ut i oktober hvert år. Utgivelsen er som en tidskapsel fra ett år med små tekstsnutter fra nesten alle dagene i året. Jeg er mest opptatt av å skrive om hendelser som endrer livene til folk og som huskes i lang tid etterpå. For eksempel ble det ved nyttår innført ansvarsforsikring på elsykler og fasttelefonen ble slått av. Det må med i boka.
Utfordringen min er å skrive sånn at de som henter fram bøkene om ti-tjue år, får med seg konteksten og ikke bare enkelthendelser. Jeg skriver ikke alt selv, men får hjelp av de beste fagformidlerne i landet. Bokhandlene er fortsatt veldig glad i «Hvem, hva, hvor» og legger den på de beste salgsplassene i butikkene. Disse bøkene har vært elsket av journalister og forskere som har brukt dem for å finne ut nøyaktig når noe skjedde og av forfattere som skal framkalle en tidskoloritt av for eksempel 50-tallet. De kan slå opp i boka fra 1956 og få full oversikt over hva som var aktuelt da, for eksempel hvordan bilene så ut. Å jobbe med årboka utgjør en tredjedel av jobben min. Jeg er også forlagsredaktør for andre utgivelser.
Jeg følger med på nasjonale og internasjonale nyheter, lokalaviser og Facebook. I snitt arbeider jeg åtte timer daglig. Kanskje jeg har litt kortere dager på kontoret, men så skriver jeg små snutter til «Hvem, hva, hvor» på kveldstid eller i helgene. Det er greit. Jeg har en særlig uavhengig stilling. Jeg må følge med hver dag – også i ferier og på fridager.
Jeg elsker å skrive, og jeg skrev mer før jeg begynte som forlagsredaktør. Da jeg studerte ved Universitetet i Bergen og i de første årene i arbeidslivet, skrev jeg mye. Jeg forfattet utredninger ved universitetet, jobbet med programmet til filmklubben i Bergen og var redaktør for filmtidsskriftet Z. Like etter at jeg flyttet fra Stavanger til Bergen studerte jeg for å bli elektronikkingeniør, men det har jeg aldri arbeidet som. Jeg er og blir en bokmann. Nå har jeg jobbet i Vigmostad & Bjørke i 22 år. I de fleste årene har jeg vært forlagsredaktør for store praktverk som for eksempel Stortingets historie og et trebindsverk om Hardanger. Dette er oppdragsutgivelser, bestilt og betalt av eksterne. Å lage praktverk dag ut og inn er det få i dette landet som får lov til å gjøre. Jeg føler meg privilegert. Men en utfordrende del av jobben er at forlagsredaktører alltid må være snille med forfatterne som av og til kan være krevende å samarbeide med. Når det er sagt, de fleste forfattere er greie og lydhøre for forslag.
I tillegg er jeg hovedtillitsvalgt for om lag 180 ansatte på jobben, et verv som også tar en del tid.
Flere saker
Jørn Eggum trekker seg som kandidat til å bli LO-leder.
Håvard Sæbø
Jørn Eggum trekker sitt kandidatur som LO-leder
Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) ble innført i 2006.
Colourbox
Arbeiderpartiet vil ikke prioritere økt pensjon
Jan-Erik Østlie
Kraftige beskyldninger mot Eggum dager før han kan bli valgt til LO-leder
LO-ledelsen foreslår å gi Arbeiderpartiet 20 millioner kroner i valgkampstøtte.
Håvard Sæbø
LO øker pengestøtten til rødgrønne partier
Den daglige lederen fikk sparken for manglende prestasjoner.
Leif Martin Kirknes
Idrettsleder fikk sparken: Får millionerstatning
Utbetalingen av den økte pensjonen, inkludert etterbetaling for mai, kommer 20. juni.
Rebekka Johannessen Litland